Scumpiri peste scumpiri, dar cine e de vină? Ce cred românii despre valul inflaționist
Nu trebuie să fii expert în economie pentru a sesiza că traversăm o perioadă marcată de un puternic trend inflaționist. Vedem cu toții scumpirile, fie atunci când alimentăm mașina la pompă, fie când ne facem cumpărăturile sau ne plătim facturile. În acest context, ne întrebăm: cine, oare, este de vină?
Ei bine, cele mai recente sondaje efectuate în rândul conaționalilor noștri indică un vinovat clar ar scumpirilor, cel puțin în domeniul energiei.
Pe cine învinovățesc românii de scumpiri
Cei mai mulți dintre români sunt de părere că scumpirile sunt responsabilitatea furnizorilor de energie electrică și gaze naturale.
Potrivit datelor unui studiu realizat de Reveal Marketing Research, peste jumătate dintre români consideră că responsabili pentru creşterea preţurilor la energie şi gaze naturale sunt furnizorii de energie (59%) şi Guvernul (52%).
De asemenea, ne mai indică analiza în cauză, 41% dintre respondenţi au menţionat statul ca fiind vinovat de situaţia din prezent, în timp ce 36% îndreaptă responsabilitatea asupra Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada 21 – 25 ianuarie 2022, pe un eşantion de 1.007 persoanele cu vârste de peste 18 ani, din mediul urban şi rural. Eroarea maximă de eşantionare este +/-3,1% la un nivel de încredere de 95%.
Studiul mai arată și faptul că românii, în majoritatea lor covârșitoare, erau la curent cu modificările legislative apărute pe piața energiei electrice și gazelor naturale, cu privire la liberalizare. Totuși, au fost și respondenți care au spus că nu erau la curent cu aceste noutăți, deși autoritățile au desfășurat ample campanii de informare cu privire la acest subiect.
Prin urmare, cei mai mulţi dintre români (88%) ştiau că piaţa de energie electrică din România s-a liberalizat la data de 1 ianuarie 2021 (88%) şi doar 8% au spus că nu ştiau de schimbare, iar 4% au refuzat să răspundă.
Întrebaţi pe ce tip de piaţă sunt clienţi, aproximativ jumătate (49%) dintre cei intervievaţi au declarat că se află pe piaţa concurenţială, comparativ cu 34% care au susţinut că sunt pe piaţa reglementată. În schimb, 17% au recunoscut că nu ştiu unde sunt clienţi.